Friday, April 14, 2017

SMKA Simpang Lima, i'm coming!

Assalamualaikum. 
Since aku rasa entry pasal stpm ni agak popular dekat blog aku. So, aku repost balik entry ni. Ada lah edit-edit sikit. Btw, untuk adik-adik yang nak ambil stpm,  semoga berjaya! 

klik gambar untuk tumbesaran!

Alhamdulillah, permohonan ke Tingkatan 6 diterima dan berjalan dengan lancar! Alhamdulillah! Allah bantuuu. 1st pergi  PPD dulu. Lepastu PPD suruh pergi JPN. Kesian mak kena mendaki tangga. Jauh nak ke sektor pendidikan Islam tu. Huhu. Mujurlah ada lif. Tak adalah mak penat sangat. Huhu. Dalam sejam ke dua jam macam tu semua dah selesai merayu dalam sehari je. Tak ulang alik dah. Terus mak call sekolah mana yang ada kekosongan lagi. Huhu. At 1st mak nak mohon sekolah SAMTISH (Sekolah Agama Menengah Tinggi Sultan Hishamuddin, Klang) sebab dekat dengan rumah tapi dah penuh! Full.. Tapi, takpe. Ada sekolah lagi yang dekat area Selangor. Dekat dengan kampung aku kat Sabak Bernam.  
Sebab apa pilih ambil form 6? Macam reason yang aku cakap kat entry petang tadi yang permohonan upu tak dapat dalam Sedih; terlewat lapor diri untuk Tingkatan 6. 


klik gambar untuk tumbesaran!

Aku check application by sms je tau. Korang boleh ziarah laman web MPM  untuk semak status pendaftaran or kemasukan STPM.

Dalam kes aku ni. Cehh. Korang akan dapat surat tawaran tau. Disebabkan aku sekolah menengah kebangsaan biasa aliran agama, bukan sekolah SAM or SMKA. Dalam surat tu tertulis TAHNIAH anda berjaya melanjutkan pelajaran dalam STPM jurusan agama. TIDAK dinyatakan sekolah dekat mana. Kena mohon kat JPN. Pasal jurusan tu memang akan dinyatakan. Kalau korang nak tukar aliran pun boleh tau! Contoh macam aliran sains. Oceyy?

Kalau korang dari sekolah SAM or SMKA ada dinyatakan sekali sekolah mana yang korang dapat. So, korang boleh terus pergi sekolah tu pada hari pendaftaran yang dinyatakan tanpa perlu berurusan di JPN. Faham tak? 

Btw, nama sekolah yang aku pilih tu SMKA Simpang Lima Sungai Besar, Sabak Bernam. Btw, Simpang Lima ni nama asal sekolah tu since 1988. Lepastu, kerajaan kot upgrade nama sekolah jadi SMKA Sabak Bernam sebab jadi sekolah kluster kecemerlangan. Lepastu, from SMKA Sabak Bernam, dorang upgrade lagi tukar nama jadi SMKA Tun Rahah sebab yang sama jugak kot. Tapi, waktu tu timbalan perdana menteri datang sekolah sebab nak rasmikan nama Tun Rahah tu. Sepanjang aku dekat sana, aku dah macam berpindah sekolah tapi tak. Walaupun nama sekolah berubah, tapi sekolah tetap tak berubah. You get it? Hahaha.

Bittaufiqiwannajah! 

Tulusly, 
Husna comeyy..

No comments: