Monday, September 25, 2017

Hati

Bismillahirrahmanirrahim 🌹🌷🌸🌺🌼

Hati

Hati.
Moga kau baik-baik saja.
Suka lah dengan sederhana.
Agar kelak kau tak kecewa.
Kerana.
Hati mudah berubah.
Tak usah percaya sama manusia.
Yakin aja sama Allah. 
Tak usah terburu-buru.
Doa.
Doa yang baik-baik.
InsyaAllah.
Yang lain akan ikut baik juga.

Tulusly,
Husnacomeyy

Thursday, September 21, 2017

Ketenangan

Bismillahirrahmanirrahim 🌹🌷🌸🌺🌼

Ketenangan

Belajarlah untuk meluahkan segala perasaanmu pada Allah.πŸ’—
Belajarlah untuk meluahkan segalanya pada Allah.
Kerana Dia adalah segalanya.
Dia beri ujian kepada hambaNya.
Sebab apa?
Sebab,
Allah Maha Mengetahui bahawa Hamba Dia mampu.
Allah sayang.
Sayang.
Sayang sangat.
Cuma kita je tak sedar.
Leka dengan duniawi. 

Sejauh mana kita cari Dia.
Sejauh mana kita kembali pada Allah.
Ketika datangnya masalah.
Masalah dengan family, sahabat.
Bahkan masalah Hati pun...
Kita cuma kena kembali pada Allah.
Kita kena kuat. πŸ’ͺ
Sebab dekat dunia ni.
Kembali pada Allah adalah...
Ketenangan.. πŸ’“

Bergantung haraplah pada Allah.
Hanya pada Allah kita berharap.
Berharap agar Allah menerima kita.
Kembalilah kepada pemilik hati.
Agar hatimu tenang.

Sayang,
Kembali kepada Allah adalah...
Ketenangan..πŸ’“

Tulusly,
Husnacomeyy

Friday, April 14, 2017

Tingkatan 6 lebih baik daripada Diploma!

Assalamualaikum. 
Since aku rasa entry pasal stpm ni agak popular dekat blog aku. So, aku repost balik entry ni. Ada lah edit-edit sikit. Btw, untuk adik-adik yang nak ambil stpm,   semoga berjaya! 


Ramai dalam kalangan lepasan SPM memilih untuk melanjutkan pelajaran ke Institut Pengajian Tinggi selepas tamat SPM. Ramai yang tidak sabar hendak menjejakkan kaki ke Menara Gading. Tetapi, tahukah anda, walaupun telah ke Menara Gading belum tentu anda dapat menggenggam Segulung Ijazah!

Tahukah anda, kebanyakan lepasan SPM yang ke IPT hanya mengambil kursus peringkat DIPLOMA? Setelah berjaya ke menara gading dan telah belajar selama 3 tahun, apakah anda akan melanjutkan pelajaran ke peringkat Ijazah? Mampukah anda , setelah membelanjakan wang ringgit termasuk membuat pinjaman PTPTN hanya untuk mendapatkan DIPLOMA?


Apakah anda ingin menggenggam segulung IJAZAH, atau segulung DIPLOMA?


Mengapa Tingkata Enam lebih baik daripada Diploma?


1. Pendidikan percuma.

Tidak perlu membayar yuran pendaftaran RM1k, yuran pengajian RM15k-20k. Tidak perlu membuat pinjaman PTPTN yang mana bermaksud, anda perlu membayar semula pinjaman selepas tama t pengajian peringkat Diploma.


2. Setaraf Diploma

STPM adalah setaraf dengan program matrikulasi dan diploma bagi syarat melanjutkan pelajaran ke peringkat Ijazah Sarjana Muda di universiti. Perkara ini dijelaskan dalam persidangan Dewan Negara oleh Timbalan Menteri Pendidikan Datuk Mary Yap Kain Ching  di sini Sijil STPM adalah diiktiraf oleh Jabatan Perkhidmatan Awam manakala matrikulasi tidak diiktiraf  untuk pekerjaan dalam JPA.

3. Masa Pengajian Lebih Singkat

Pengajian peringkat Diploma memakan masa 3 tahun manakala STPM hanya 1 tahun 6 bulan!

4. Peperiksaan mengikut Penggal

STPM telah mula menjalankan sistem berpenggal mulai tahun 2012 bermaksud sistem peperiksaan  sama seperti peringkat Diploma iaitu 6 bulan sekali. Bezanya, dalam sistem Diploma, anda perlu mengambil 6 kali peperiksaan manakala sistem STPM, anda hanya ambil 3 kali peperiksaan       sahaja! Anda juga boleh mengulang subjek peperiksaan bagi menambah baik keputusan peperiksaan manakala anda tidak boleh berbuat demikian dalam matrikulasi


5. Tidak Memakai Uniform Sekolah

Beberapa perubahan telah diaplikasi dalam pengajian Tingkatan Enam iaitu penjenamaan semulaTingkatan Enam kepada Prauniversiti. Begitu juga, pelajar tidak lagi memakai uniform ke sekolah     tetapi berpakaian kemas seperti pelajar Diploma dan Matrikulasi.

6. Berikut adalah penerangan lanjut berkaitan STPM oleh CEO Majlis Peperiksaan Malaysia.

SMKA Simpang Lima, i'm coming!

Assalamualaikum. 
Since aku rasa entry pasal stpm ni agak popular dekat blog aku. So, aku repost balik entry ni. Ada lah edit-edit sikit. Btw, untuk adik-adik yang nak ambil stpm,  semoga berjaya! 

klik gambar untuk tumbesaran!

Alhamdulillah, permohonan ke Tingkatan 6 diterima dan berjalan dengan lancar! Alhamdulillah! Allah bantuuu. 1st pergi  PPD dulu. Lepastu PPD suruh pergi JPN. Kesian mak kena mendaki tangga. Jauh nak ke sektor pendidikan Islam tu. Huhu. Mujurlah ada lif. Tak adalah mak penat sangat. Huhu. Dalam sejam ke dua jam macam tu semua dah selesai merayu dalam sehari je. Tak ulang alik dah. Terus mak call sekolah mana yang ada kekosongan lagi. Huhu. At 1st mak nak mohon sekolah SAMTISH (Sekolah Agama Menengah Tinggi Sultan Hishamuddin, Klang) sebab dekat dengan rumah tapi dah penuh! Full.. Tapi, takpe. Ada sekolah lagi yang dekat area Selangor. Dekat dengan kampung aku kat Sabak Bernam.  
Sebab apa pilih ambil form 6? Macam reason yang aku cakap kat entry petang tadi yang permohonan upu tak dapat dalam Sedih; terlewat lapor diri untuk Tingkatan 6. 


Aku check application by sms je tau. Korang boleh ziarah laman web MPM  untuk semak status pendaftaran or kemasukan STPM.

Dalam kes aku ni. Cehh. Korang akan dapat surat tawaran tau. Disebabkan aku sekolah menengah kebangsaan biasa aliran agama, bukan sekolah SAM or SMKA. Dalam surat tu tertulis TAHNIAH anda berjaya melanjutkan pelajaran dalam STPM jurusan agama. TIDAK dinyatakan sekolah dekat mana. Kena mohon kat JPN. Pasal jurusan tu memang akan dinyatakan. Kalau korang nak tukar aliran pun boleh tau! Contoh macam aliran sains. Oceyy?

Kalau korang dari sekolah SAM or SMKA ada dinyatakan sekali sekolah mana yang korang dapat. So, korang boleh terus pergi sekolah tu pada hari pendaftaran yang dinyatakan tanpa perlu berurusan di JPN. Faham tak? 

Btw, nama sekolah yang aku pilih tu SMKA Simpang Lima Sungai Besar, Sabak Bernam. Btw, Simpang Lima ni nama asal sekolah tu since 1988. Lepastu, kerajaan kot upgrade nama sekolah jadi SMKA Sabak Bernam sebab jadi sekolah kluster kecemerlangan. Lepastu, from SMKA Sabak Bernam, dorang upgrade lagi tukar nama jadi SMKA Tun Rahah sebab yang sama jugak kot. Tapi, waktu tu timbalan perdana menteri datang sekolah sebab nak rasmikan nama Tun Rahah tu. Sepanjang aku dekat sana, aku dah macam berpindah sekolah tapi tak. Walaupun nama sekolah berubah, tapi sekolah tetap tak berubah. You get it? Hahaha.

Bittaufiqiwannajah! 

Tulusly, 
Husna comeyy..

Sedih; terlewat lapor diri untuk Tingkatan 6.

Assalamualaikum. 
Since aku rasa entry pasal stpm ni agak popular dekat blog aku. So, aku repost balik entry ni. Ada lah edit-edit sikit. Btw, untuk adik-adik yang nak ambil stpm,  semoga berjaya! 

(story from 2015)
Nak dijadikan cerita, semalam mak dok ceghita pum pang pum pang pasal tingkatan 6 ni sebab permohonan upu aku tak dapat. Tup-tup mak cakap, dah lepas dah tarikh lapor diri tu. The actual date; 5/5/2015. Aih.. punya lah semangat nak sambung belajar lepas spm ni mak cakap dah lepas. Tapi, hari ni 7/5/2015 nak pergi PPD/JPN untuk rayuan permohonan. 

Its okay adik-adik. Kalau terlewat or tak dapat nak masuk STPM ke boleh mohon dekat JPN. 
Tulusly,
Husna comeyy..