Wednesday, May 21, 2014

Repost: Kek Lapis Kukus Cream Cheese

Assalamualaikum

Heyooo! *lambai-lambai tangan* u oll's apa khabar? Sihat? Huhu. Lama giler kan aku tak hupdate blog kesayangan aku ni. Dah bersarang pun. Jap, nak ambil bulu ayam bersihkan tanah. Keh3. Done! u oll's suka cheese cake kan? Tak suka? Takpeee.. Resipi ni aku tujukan khas untuk u oll's yang suka cheese cake. 
Ahaks. Sep-sep!
Okay, now! Inilah resepinya. Senang je nak buat ekceli. Tak susah mana pun :') Masa 1st time buat cake ni, aku bawa ke sekolah. Bagi kawan-kawan rasa. Mereka kata sedap. Haha, aku dah agak dah mereka akan komen begitu. Haha. Then, beberapa hari kemudian kawan aku pun order cake ni. Wow! Alhamdulillah. Maka, terhasillah gambar di atas. Untuk ibu dia katanya. So, special~ Aummm! Aku jual dalam RM 15 cemtu. u'olls kalau berminat sila lah cuba ini resipi. Sangat sedap! Tak rugi sekiranya u oll's mencuba. Nak buat cake ni pun ada tips-tips nya. Nak tau? Tips nak buat cake ni senang dan mudah diamalkan. Dimulakan dengan bismillah dan disudahi dengan alhamdulillah. Done! 
----------------------------------------

BAHAN A
250 gm cream cheese
60 gm gula halus - husna kurangkan 50g shj
1 biji telur
1 sudu besar air
1 sudu besar tpng gandum

Cara-cara
Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati.
Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
Biarkan sebentar.

BAHAN B (KEK)
2 biji telur
1 cwn gula halus
1 sk vanilla
sedikit garam
1/2 cwn air panas didih
1/2 cwn cwn susu segar/cair
1/2 cwn minyak jagung/masak
1 cwn tpng gandum*
3 sudu besar sebuk koko*
1 sudu kecil baking soda*
1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu)

Cara-cara
Pkl telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
Masukkan air panas,susu dan minyak.
Setelah itu masukkan tpng gandum,b.soda, b. powder dan serbuk koko yg telah diayak dan gaul sebati.
Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian. Bahagikan pada 2 bahagian.

CARA MEMASAK
Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana je.
Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas minyak.
Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.
Setelah benar2 sejuk, boleh potong dan hidangkan.

SELAMAT MENCUBA!

No comments: