Friday, February 7, 2014

Falling in Love.

"Do you really have to do this?" Sigh.

"I need to do this. I want to get rid those useless feeling."

"Hey. Tak salah pun kalau kawan dengan ajnabi."

"Aku takut aku buat kawan tu jadi salah. Aku takut dengan hati aku sendiri."

"And, by ignoring those who used to be your kawan lelaki ah?"

"Bukan ignore okay.. tapi meminimumkan pergaulan. You just don't get it, don't you? Huh."


"Okayla... Em are you afraid of falling in love again?"

"Ha-ha wey. Sejak bila aku pernah fall in love?"

"Heleh........ Ngaku je ah."

"Cheeesyyyyyy. Takde takde. Drop the subject. Apasal banyak tanya ni? Ish."

"Aku tengah merisik kau ni."

"Ek eh?! Aku bukan lesbi..."

"Woi! Bertapis siket mulut tu!"

"Dahtu.." Sambil julingkan mata. Kitkat yummy!

"Nah.. just in case ade orang tanya. Sebab dah ade kut org yang tanya. Haha."

"Please lah. Uwekk."

"Stop that annoying face please. Em wey, seriously. Kau tak couple?"

"You just.. Em kau pun sama ngan orang lain kan? Ha-ha so bad of me."

"Huh? Kenapa kau cakap centu?"

"Ye ah. Kau pun anggap aku ni, aku yang dulu. That is so hurting me. Thanks baideway. Ahahahaha."


"No.. er okay okay i am so sorry. Jadi kau tak couple la ni?"

"Hm tak.."

"Sebab?"

"Sebab aku rasa cinta sayang kasih manja aku ni patut aku beri untuk dia yang halal je. Aku nak si dia rasa dihargai dengan adanya cinta aku. Aku taknak terlihat murah. Aku nak jadi unik. Special. Limited edition."

"I got it.. How about kalau ade lelaki yang ngorat kau?"

"Try me. Hati aku ni aku dah kunci ngan mangga. Siap gam gajah lagi."

"Peh hiperbola lalalalalala"

"No joking hahaha."

"Habeh, takkan takde rasa terbuai kot?"

"Mawar berduri tak terbuai oleh ajnabi. Perghhh"

"Sikit pun tak? Serious ke ni.." Angkat kening.

"Kalau ade pun, cecepat tepis. Takut. Agenda setan nak melalaikan aku. Ha-ha iman aku tak kuat weh. Jentik sikit terus rebah. Sebab tu aku minimumkan pergaulan dengan ajnabi. Hm"

"Kau.."

"Yes?"

"Em nothing. What about those who want to make you as their wife?"

"Their? Hahahaha macam ramai je yang nak kawen ngan aku."

"Serious wehhhh! I mean, his wife la."

"Em look."

Betulkan sila di atas rumput yang menghijau.

"If they do really love me, then they'll tell me. And marry me. I just don't want to burden my mind with all these thing. Aku let Allah yang do the rest. Saat ni, aku nak diam. Memerhati dan menilai. Yea, aku bukan baik sangat as in as solehah gitu. But I just hope, my future is a Soleh one. Yang boleh sesame dengan aku gapai mardhotillah pun dah okay. Tak perlu wajah yang menarik hati sebab semua tu akan pudar. Tak perlu harta yang melimpah ruah sebab semua tu akan hilang. Cukup sekadar sejuk mata memandang and ade sedikit harta untuk kesenangan kami beribadah dan melayari hidup ni. Yang penting, agama dia.."


Kesat air mata.

"Kau.. kenapa?"

"Aku nak masuk Syurga weh.. Aku taknak salah pilih. Aku takut.."

"Wey jangan la gini. Kau pasti akan dapat yang Soleh. Sebab kau pun Solehah." Senyum.

"Hahahahaha aku tak layak lagi untuk pegang title tu. Wohoo langit dengan bumi. Em ain?"

"Cis aku tauu ahh wey. Em yes?"

"Would you do something for me? Sincerely?"

"I will. Insha Allah. Yes?"

"Will you pray for me? Even if after I died?"

"What do you mean.."

"Aku takut."

"Akan?"

"Akan Allah."

"Sebab?"

"Amal aku gi-la sikit. Pahala pun em cinonet. Dosa kemaaaainnnn banyak!"

"Well, sebaik2 pendosa tu ialah yang bertaubat. Kemon..."

"Ain."

"What else ni?"

"Aku tau kau sayang aku."

"Hahahahahaahaha gi-la. Macam tade motif je?"

"Ade. Kau sayang aku en? Jujur lahhhhh!"

"If yes? And if no?"

"If yes, i love you too. If no, i'll still love you."


"Pergh......."

Kesat cecair jernih yang teragak2 nak meleleh.

"Aku sayang kau."

Hug. Cium pipi. Hug.

"Satu lagi.. Kalau ade chance and dah ready, kau nak Nikah Muda?"

"Surely. I want. Tapi.."

"Tapi..?"

"Takde orang nak ni. Hahahahaha."

Free free kena backhand. Cis punya kawan.

"Sakit ah..."

"Elelele. Siapa suruh keluar aura bajet nak mati?"

"Betul pe.. Hm sakit lah. Takmo kawan. Dah. Jangan cakap dgn aku."

"Aku sayang kau ni."

"Aku tau."

Gelak berjemaah. Mcflurry oreo dihirup pantas. Slurpp

"Mesti best kan bila dah nikah. Hahaha."

"Kannnn...."

"Boleh shopping sekali. Pimpin tangan. Pi memane pun sekali. Solat sekali. Makan sekali. Makan suap.Buat segala benda sekali. Tengok match bola. Tengok tv. Tiap pagi ade orang buatkan bekpes. Hahahaha yang penting.. Dapat redha Allah.."

"Woii tak sabar ke wey? Mengalalahkan kakak aku betei. Hahahaha."

"Eleh Biarlah. At least ade gak orang nak jaga. Nak bimbing."

"Kan? Aku pun teringin. Hahaha tapi for now, kita kenalah start belajar utk jadi isteri mithali. Mak aku cakap kena belajar dah kemas rumah. Masak. Jahit. Semua benda yang mak kita duk buat sekarang ni haa. Ilmu dunia kena ade. Ilmu akhirat pun kena ade. Kena penuhkan dada tu dengan agama. Belajar agama."


"Betul tu. Anti couple. Jom nikah muda."

"Eiwa! Bab nikah semangat. Bab solat awal krik krik krik bunyi cengkerik."

"Hehehe kacau line kau ni.."

"Dah jangan merepek. Banyak ingat mati. Ade jodoh nanti, ade lahtu. Hayya ala ssolah!"

***

Question :What does Islam say about falling in love? Is that allowed in Islam? If it is yes, how could we show that to the person we love without causing fitnah?
Answer: Islam teaches us to be truthful and realistic. Usually, we love for the sake of Allah and we hate for the sake of Allah. Islam teaches us that a male and female can build up a good relationship founded on marriage.
We do not say love is halal or haram because it is a feeling. Maybe it is not under control. You can judge what is under control. But people who fall in love are in many episodes away from the cleansed and pure atmosphere.

Jazakallahukhairan Kathira.

sumber: nrl_ed


No comments: