Monday, February 24, 2014

Love


Cinta?
Cinta tu memang lah fitrah. Semua orang ada perasaan tu. Mustahillah kan kalau tak ada langsung perasaan tu. Tapi, kenapa mesti couple. Tak ada ke jalan lain selain couple?

Err, kahwin? Mungkin?

Haaaa... betul lah tu. Agak-agak Allah redha tak awak bercouple? Couple kan haram? Dah tu, masih lagi nak couple? Ahhh! Macam-macam.

Kenapa masih nak bercouple? Hmm. Dari tadi dok tanya soalan yang sama je en? Macam tak ada benda lain nak cakap? Mungkin. *geleng-geleng senyum*

Entah. Sebab aku pernah couple. Maaf aku cakap. Aku memang pernah couple. Tapi  itu dulu lepas aku dah putus dengan si dia. Beberapa tahun yang lepas. *sengih macam kambing*

Sebab aku pernah couple lah aku nak kau berhenti bercouple.

Kenapa kau dah berubah?

Semua orang ada hak nak berubah. Nak tak nak je. Hidayah tu milik Allah. Aku sendiri tak tahu. Cuma dia. Hanya Allah yang tahu. Allah.

Ye ah. Okay, kenapa kau putus?

Sebab si dia yang mula-mula minta putus. Siapa yang tak sedih? Menangis ah jugak. Tapi, nak buat cemana? But, okay lah tu sekurang-kurangnya aku tak adalah nak terjerumus dalam maksiat.

Maksiat? Serious ke weyh? Kau hampir-hampir?

Hisy! Kau ni? Serious, apa yang kau fikir sebenarnya? Maksiat maksud aku macam zina hati, zina mata, zina macam-macam zina lah. Lagipun, time tu si dia dah nak spm. So, just let it go! Yeah!

Hmm. Aku tak boleh lah. Aku sayang dia. Cuma, aku lebih sayang justin bieber aku.I'll make sure that he'll marry me. Sambil senyum memandang ke langit.

Eleh, lagi tak tenang hati aku bila kau cakap macam tu kau tau tak?

Kenapa pulak?

Ye ah. Boleh pulak kau cakap macam tu. Sedangkan dalam al-quran dah ada cakap. Dengan mengingati Allah hati menjadi tenang. Sambil tangan letak di dada.

Diam. Terasa mungkin?

Kau mungkin tak nak cuba. Cuba cakap dengan dia elok-elok. Cuba. Kau Tak boleh lemah. Mungkin kau tak rela nak lepaskan dia. Tapi, cuba untuk relakan. Kau ada maruah. Ada prinsip. Kita pun dah nak spm. Dia pun nak spm. So, why not. Just let him go. Go away from your life. Tiba masanya Allah akan datangkan juga si dia yang betul-betul layak untuk mendampingi diri kau. Kan Allah dah berjanji. lelaki yang baik untuk perempuan yang baik? Terangnya panjang lebar sambil tersenyum.

Friday, February 7, 2014

Falling in Love.

"Do you really have to do this?" Sigh.

"I need to do this. I want to get rid those useless feeling."

"Hey. Tak salah pun kalau kawan dengan ajnabi."

"Aku takut aku buat kawan tu jadi salah. Aku takut dengan hati aku sendiri."

"And, by ignoring those who used to be your kawan lelaki ah?"

"Bukan ignore okay.. tapi meminimumkan pergaulan. You just don't get it, don't you? Huh."


"Okayla... Em are you afraid of falling in love again?"

"Ha-ha wey. Sejak bila aku pernah fall in love?"

"Heleh........ Ngaku je ah."

"Cheeesyyyyyy. Takde takde. Drop the subject. Apasal banyak tanya ni? Ish."

"Aku tengah merisik kau ni."

"Ek eh?! Aku bukan lesbi..."

"Woi! Bertapis siket mulut tu!"

"Dahtu.." Sambil julingkan mata. Kitkat yummy!

"Nah.. just in case ade orang tanya. Sebab dah ade kut org yang tanya. Haha."

"Please lah. Uwekk."

"Stop that annoying face please. Em wey, seriously. Kau tak couple?"

"You just.. Em kau pun sama ngan orang lain kan? Ha-ha so bad of me."

"Huh? Kenapa kau cakap centu?"

"Ye ah. Kau pun anggap aku ni, aku yang dulu. That is so hurting me. Thanks baideway. Ahahahaha."


"No.. er okay okay i am so sorry. Jadi kau tak couple la ni?"

"Hm tak.."

"Sebab?"

"Sebab aku rasa cinta sayang kasih manja aku ni patut aku beri untuk dia yang halal je. Aku nak si dia rasa dihargai dengan adanya cinta aku. Aku taknak terlihat murah. Aku nak jadi unik. Special. Limited edition."

"I got it.. How about kalau ade lelaki yang ngorat kau?"

"Try me. Hati aku ni aku dah kunci ngan mangga. Siap gam gajah lagi."

"Peh hiperbola lalalalalala"

"No joking hahaha."

"Habeh, takkan takde rasa terbuai kot?"

"Mawar berduri tak terbuai oleh ajnabi. Perghhh"

"Sikit pun tak? Serious ke ni.." Angkat kening.

"Kalau ade pun, cecepat tepis. Takut. Agenda setan nak melalaikan aku. Ha-ha iman aku tak kuat weh. Jentik sikit terus rebah. Sebab tu aku minimumkan pergaulan dengan ajnabi. Hm"

"Kau.."

"Yes?"

"Em nothing. What about those who want to make you as their wife?"

"Their? Hahahaha macam ramai je yang nak kawen ngan aku."

"Serious wehhhh! I mean, his wife la."

"Em look."

Betulkan sila di atas rumput yang menghijau.

"If they do really love me, then they'll tell me. And marry me. I just don't want to burden my mind with all these thing. Aku let Allah yang do the rest. Saat ni, aku nak diam. Memerhati dan menilai. Yea, aku bukan baik sangat as in as solehah gitu. But I just hope, my future is a Soleh one. Yang boleh sesame dengan aku gapai mardhotillah pun dah okay. Tak perlu wajah yang menarik hati sebab semua tu akan pudar. Tak perlu harta yang melimpah ruah sebab semua tu akan hilang. Cukup sekadar sejuk mata memandang and ade sedikit harta untuk kesenangan kami beribadah dan melayari hidup ni. Yang penting, agama dia.."


Kesat air mata.

"Kau.. kenapa?"

"Aku nak masuk Syurga weh.. Aku taknak salah pilih. Aku takut.."

"Wey jangan la gini. Kau pasti akan dapat yang Soleh. Sebab kau pun Solehah." Senyum.

"Hahahahaha aku tak layak lagi untuk pegang title tu. Wohoo langit dengan bumi. Em ain?"

"Cis aku tauu ahh wey. Em yes?"

"Would you do something for me? Sincerely?"

"I will. Insha Allah. Yes?"

"Will you pray for me? Even if after I died?"

"What do you mean.."

"Aku takut."

"Akan?"

"Akan Allah."

"Sebab?"

"Amal aku gi-la sikit. Pahala pun em cinonet. Dosa kemaaaainnnn banyak!"

"Well, sebaik2 pendosa tu ialah yang bertaubat. Kemon..."

"Ain."

"What else ni?"

"Aku tau kau sayang aku."

"Hahahahahaahaha gi-la. Macam tade motif je?"

"Ade. Kau sayang aku en? Jujur lahhhhh!"

"If yes? And if no?"

"If yes, i love you too. If no, i'll still love you."


"Pergh......."

Kesat cecair jernih yang teragak2 nak meleleh.

"Aku sayang kau."

Hug. Cium pipi. Hug.

"Satu lagi.. Kalau ade chance and dah ready, kau nak Nikah Muda?"

"Surely. I want. Tapi.."

"Tapi..?"

"Takde orang nak ni. Hahahahaha."

Free free kena backhand. Cis punya kawan.

"Sakit ah..."

"Elelele. Siapa suruh keluar aura bajet nak mati?"

"Betul pe.. Hm sakit lah. Takmo kawan. Dah. Jangan cakap dgn aku."

"Aku sayang kau ni."

"Aku tau."

Gelak berjemaah. Mcflurry oreo dihirup pantas. Slurpp

"Mesti best kan bila dah nikah. Hahaha."

"Kannnn...."

"Boleh shopping sekali. Pimpin tangan. Pi memane pun sekali. Solat sekali. Makan sekali. Makan suap.Buat segala benda sekali. Tengok match bola. Tengok tv. Tiap pagi ade orang buatkan bekpes. Hahahaha yang penting.. Dapat redha Allah.."

"Woii tak sabar ke wey? Mengalalahkan kakak aku betei. Hahahaha."

"Eleh Biarlah. At least ade gak orang nak jaga. Nak bimbing."

"Kan? Aku pun teringin. Hahaha tapi for now, kita kenalah start belajar utk jadi isteri mithali. Mak aku cakap kena belajar dah kemas rumah. Masak. Jahit. Semua benda yang mak kita duk buat sekarang ni haa. Ilmu dunia kena ade. Ilmu akhirat pun kena ade. Kena penuhkan dada tu dengan agama. Belajar agama."


"Betul tu. Anti couple. Jom nikah muda."

"Eiwa! Bab nikah semangat. Bab solat awal krik krik krik bunyi cengkerik."

"Hehehe kacau line kau ni.."

"Dah jangan merepek. Banyak ingat mati. Ade jodoh nanti, ade lahtu. Hayya ala ssolah!"

***

Question :What does Islam say about falling in love? Is that allowed in Islam? If it is yes, how could we show that to the person we love without causing fitnah?
Answer: Islam teaches us to be truthful and realistic. Usually, we love for the sake of Allah and we hate for the sake of Allah. Islam teaches us that a male and female can build up a good relationship founded on marriage.
We do not say love is halal or haram because it is a feeling. Maybe it is not under control. You can judge what is under control. But people who fall in love are in many episodes away from the cleansed and pure atmosphere.

Jazakallahukhairan Kathira.

sumber: nrl_ed


Repentance.


Bismillahirrahmanirrahim

Selamat sore. Alhamdulillah, bi idznillah, jari jemari ni dapat menari dengan flawlessnya sekali lagi di atas keyboard.

Ehhem. Okay.
"Dan jgn lah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir."
QS Yusuf : 87
Jangan berputus asa dari rahmat Allah. Jangan sesekali. Please?

***

Masalah Ummah.

"Ah, apa aku peduli."

"Eleh.. bukan masalah aku pun. Biaq pi la depa."

"Aku taknak jaga tepi kain orang."

Senyum paksa.

"Diorang Islam, Awak pun Islam, kan?"

Tercekik kacang.

Hakikat yang perlu kita terima, by hook or crook.

Ummah bermasalah. Maka kita pun turut sama bermasalah.

***

Aku ade kawan dengan non-muslim. Dan ade jugak dengan Muallaf. Chinease, Indians. Pernah la taktahu berapa kali (sebab tak kira) sentap dan terharu dengan diorang bilamana cakap tentang Islam dan Muslim. Conversation yang singkat je tapi cukup bermakna dan sangat sangat menusuk tepat dan jitu ke jantung tepat mengena sasaran. Aorta. Ah break into pieces!

As for conclusion, some of them confuse dengan kita punya agama. Kita punya Addin. Kita punya way of life.

Kita.. si Muslim, sendiri pun. Kan? Well, hakikatnya. Some of us, does.

Why Muslim zaman sekarang ni tak sama dengan yang dulu? Kenapa Ummah makin tenat? Kenapa dan kenapa?

Because, kalimah Syahadah yang kita lafazkan tu hanya kencang meniti di bibir sahaja. Beacuse program program agama yang kita hadiri tu, tak kita iringi dengan niat yang betul. Because, post dan entry2 dakwah yang kita buat tu sekadar ribut berselerak di laman laman maya sahaja. Realitinya? Hanya Tuhan yang Maha Tahu.

Memang tak semua. Ada yang masih BEBETUL BUAT apa yang dia BUAT tu.

Tapi, hakikatnya memang ade hamba2 Allah yang macamni.

Termasuk aku juga dulu, sekarang pun mungkin? Astaghfirullah.

***

Tahu benda tu dosa, tapi kita tetap jugak buat. Angkuh. Bongkak. Buat jugak dosa tu. Macam nothing will change. No one see. Tak rasa sedikit pun getaran dosa tu. *aku lah tu -,-*

Contohnya.

Couple. Bermanja ber'sweet' (kononnya) dengan ajnabi. Hubungan tak halallan toyyiban lagi a.k.a masih haram. Bercinta bagai nak rak. Sentuh sana sentuh sini. Ber'papa mama. Konon sweet macam madu tapi hakikatnya hempedu.

Tayang aurat. Tahu aurat kita ni semua anggota selain dari muka dan tapak tangan. But still, tayang jugak. Tahu Allah berfirman dalam Surah AnNisa' suruh labuhkan tudung bawah dada. But STILL, tudung tak lepas pun dada. And yang lagi wassalam bila, tak pakai tudung. Freehair.

Banyak lagi contoh lain. Tapi cukuplah. Takut ada yang makan hati. Peaces!

Tapi, alasannya tetap sama. Tetap degil kuasa 1000.

"Tak sampai seru lagi."

"Rilek lah. We are young. Masih muda kot."

"Don't judge me. I am who I am."

Aduhai.

Benda dosa, nak keep on istiqamah jugak ke? Memang eager sangat nak masuk Neraka? Eh. Okay maaf terrkasar. Tapi betullah brothers and sisters and Islam.

What is Haram remains Haram.

What is right is right, even if you are the only one doing it.

And,

What is wrong is wrong even if everyone is doing it.

Jangan lawan Allah. Apa yang dah termaktub haram tu memang haram lah.

Kalau kita boleh ikut peraturan, undang2 negara, ikut kata pemimpin. Then, why kita takleh nak ikut Allah yang ciptakan kita. Yang Maha Berkuasa di sekelian alam?

***

There's a time when we feel like, "What is wrong with me?"

Life keeps hitting us with truth after truth, until we couldn't take it anymore. We felt like our chest was caving in under the weight. And apa yang kita buat lepas rasa sesak dari kebenaran yang maha menyakitkan serta memilukan ni?

Kita let go, ignore, walk like a boss and act as nothing happened.

Nothing.

In fact, kebenaran tu sepatutnya kita chew, telan. Even pahit sehempedu mana pun. Sebab truth is truth.

***

We all make mistakes in our lives and we all commit sins.
We are all human and sometimes tend to lose the path for a while.
What do we do when we realise we were wrong?

Ehem.

After committing a sin, a person who fears Allah and give high respect to Him would feel a sense of despondency and despair thinking, "How will God forgive me for this sin?" However, it is noteworthy that despairing of God's mercy is in itself one of the major sins in Islam for God is ever merciful, ever forgiving.

As He says in the Qur'an:

"Do not despair of God's mercy; He will forgive you of all your sins"
.Qur'an (39:53).
In another verse, Allah says:
"And He wishes to forgive you"
Qur'an (4:146).
Kalau aku salah, tegur. Sesungguhnya, aku juga sedang belajar.

Till then.

sumber:Nrl_ed

Sunday, February 2, 2014

Lirik Lagu Muslimah - Fitri Widjayanti

Lirik Lagu Muslimah - Fitri Widjayanti

Wahai muslimah berbahagialah
kita telah dilahir-Nya dengan mulia
subhanallah Tuhan tlah berkati
surga di telapak kaki ibu

Oh muslimah kau selalu menutup rapi
auratmu kau lindungi dengan indahnya
oh muslimah kau rajin mengaji
Islam kau jadikan tuntunan sejati

Oh muslimah dekatkanlah diri
selalu pada Ilahi demi cinta-Nya
insyaallah Tuhan kan memberi
kecantikan yang abadi dalam ridho-Nya

Oh muslimah kau selalu menutup rapi
auratmu kau lindungi dengan indahnya
oh muslimah kau rajin mengaji
Islam kau jadikan tuntunan sejati

Oh muslimah kau selalu menutup rapi
auratmu kau lindungi dengan indahnya
oh muslimah kau rajin mengaji
Islam kau jadikan tuntunan sejati

Oh muslimah kau selalu menutup rapi
auratmu kau lindungi dengan indahnya
oh muslimah kau rajin mengaji
Islam kau jadikan tuntunan sejati