Friday, March 1, 2013

Tiramisu Cinta

Assalamualaikum!

Bahan-bahan:

250ml Whipping Cream (brand Emborg)

250g Cream Cheese (brand Kraft Philadelphia)

Serbuk Koko (saya gantikan dengan Serbuk Milo)

1 sudu teh esen vanilla

setengah cawan gula castor

serbuk nescafe dan air untuk bancuhan (saya gantikan dengan serbuk koko/milo/vico)

kek span atau biskut ladyfingers

buah strawberry (mengikut citarasa dan kreativiti sendiri)

biskut oreo (mengikut citarasa dan kreativiti sendiri)

Plastic wrapper

Cara-cara:

1. Satukan whipping cream, cream cheese, esen vanilla dan gula castor. Putar dengan mixer hingga sebati bermula dengan kelajuan rendah.

2. Bancuh air nescafe/koko tanpa gula. Lembapkan kek atau biskut tadi (jangan terlalu lembik)

3. Susun kek/biskut dalam cawan atau bekas. Saya gunakan cawan kecil supaya senang nak makan.

4. Lapiskan dengan krim yang diputar tadi.

5. Lapiskan pula dengan biskut oreo yang telah dihancurkan.

6. Lapiskan dengan kek.

7. Lapiskan sekali lagi dengan buah atau boleh juga dengan biskut oreo.

8. Letak sekali lagi lapisan krim. Akhir sekali tabur serbuk koko atau milo.

Susunan tiramisu terpulang pada kreativiti masing-masing.

No comments: